Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Két teljesen különböző ember, két eltérő kontinensről, akit viszonylag nagy korkülönbség – hét év választott el egymástól, viszont a világ legerősebb érzelme kovácsolta össze, és egy életcél: békét vinni ebbe a zűrzavaros világba.

A szerelem kontinensek egyesítésére is képes - John Lennon és Yoko Ono nehezen felfogható története

John Lennon és Yoko Ono története nem épp Csipkerózsika és a Szőke herceg valóra vált love-sztorija. Őket egyszerre gyűlölte és szerette a közönség, a szerelmük pedig bár viharos volt, túlélt minden megpróbáltatást, kivéve egyet: a halált.

„Egy álom, melyet csak te magad látsz, mindössze egy álom, viszont az álom, melyet már két ember lát, az maga a valóság.” – írta Yoko Ono még 1964-ben, egy naplóbejegyzésben. Akkor még nem ismerte John Lennont. Két évvel később találkoztak, a nő saját kiállításán, Londonban. Erős és tagadhatatlan szerelem lobbant akkor lángra közöttük, hiába volt Lennon akkor még nős.

„Macsó fickó volt. Alaposan kitanulmányoztam, és egyáltalán nem nyűgözött le, bár azonnal észrevettem rajta, hogy van egy érzékenyebb oldala.” – mesélte a művésznő az egyik interjújában.

„Sokat vacilláltam, míg végül igent mondtam a kapcsolatunkra, a legfőbb problémám a környezetével volt. Lerítt róluk, hogy gyűlölnek engem. De annyi közös volt bennünk, ami egészen furcsa, hisz ő liverpooli volt, én meg tokiói. Végül pedig csak a szerelem győzött.” – idézte fel az emlékeket a nő.

A szerelem kontinensek egyesítésére is képes - John Lennon és Yoko Ono nehezen felfogható története

Két évig tartották titokban a viszonyukat, aztán Lennon elvált Cynthia Powelltől, és nőül vette a különc japán barátnőjét, aki ráadásul hét évvel volt idősebb nála. Véletlen egybeesés vagy sem, de pontosan ekkor kezdődött meg a széthúzás is a The Beatles együttesben. Yoko elválaszthatatlan volt Johntól, mindig vele tartott a próbákon, ami enyhén szólva zavarta a tagokat. Így lett, hogy amikor 1970-ben felbomlott a zenekar, mindenki a nőt hibáztatta a kudarcért. Ez a vétkes hangulat a házasságukra is rányomta a bélyegét. A szerelmüket heves veszekedések és számos közös projekt tarkította, beleértve a teltházas fellépéseket és a slágerré nőtt közös dalokat.

John Lennon valósággal rajongott Yoko Onoért! Elszakadt a világtól és a barátaitól csak azért, hogy minden percét a tűzrőlpattant kis japán hölggyel tölthesse, aki mindenben lekörözte őt. John életében lassan helyet kaptak a drogok, az alkohol és a depresszió, de a csalódások és az elválások is, melyeket mindig a kibékülés követett azzal a meggyőződéssel, hogy egyikük sem tud élni a másik nélkül.

A sors azonban ennél sokkal kegyetlenebb volt. Villámcsapásként választotta el őket egymástól 1980-ban, amikor az énekest halálosan megsebesítették, fényes nappal, a nyílt utcán. Egy férfi lőtte le Lennont, aki hirtelen híres akart lenni.

„Nagyon hiányzik. De amikor az emberek különböző dolgokat kérdeznek róla, az az érzésem, hogy még mindig itt van közöttünk. Ez az érzés pedig nagyon boldoggá tesz.” – vallotta Yoko Ono egy néhány évvel ezelőtt adott interjúban.