Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A 90-es években az Ace of Base-nek nagy esélyei voltak arra, hogy olyan sikereket érjen el, mint az ABBA, figyelembe véve, hogy a csapattagok szintén svédek és a formátum is hasonló: két fiú és két lány, akik készek arra, hogy meghódítsák Európát. A csapatot a három testvér, Jonas “Joker” Berggren, Malin “Linn” Berggren és Jenny Berggren alkották, valamint barátjuk Ulf “Buddha” Ekberg.

Egyik percről a másikra tűntek el. Mi lett az Ace of Base tagjaival?

A Gothenburgból származó csapatnak nehéz volt az elején sikerre szert tenni, azért, mert nehéz volt olyan zenei stílust találniuk, így sok ideig a stílusok között lavíroztak, énekeltek heavy metált és reggaet is. Végül a csapatnak sikerült a pop zenét ötvözni a reggaevel így született meg a “Wheel of Fortune”, ami hatalmas sikernek örvendett.

Ennek ellenére az Ace of Base az “All That She Wants” című dallal vált híressé, amely az “Another Mother” dalból született. A dal három hétig uralta a brit slágerlistát 1993-ban, debütáló albumuk, a “Happy Nation” 21 millió példányban kelt el.

Honnan ered a csapat neve?

Az Ace of Base eredeti neve a Tech Noir lett volna, de a művészek felhagytak a névadással, miután egy svéd újság negatív kritikával illetett egy hasonló nevű csapatot.

“1990 volt, amikor egy egy bulin az MTV-t néztem, ahol épp egy dal ment… “Ace of Spades”. Megjegyeztem és elkezdtem a szavakkal játszani a fejemben, egészen addig, míg eszembe nem jutott az “Ace of Base”. Tudtam, hogy szuper név lesz.” – mondta Ekberg.

Az Ace of Base sikere!

Egészen addig, amíg Amerikában híresek nem lettek, a csapat Európára koncentrált, Dániával kezdték, itt került piacra első daluk is, ám a csapat tagjai más-más véleménnyel van a sikerről.

“Ha megkérdezed négyünket, akkor mindenki más választ fog adni. A siker minden percét kihasználtam. Imádtam utazni, imádtam új embereket megismerni, új dolgokat megtanulni. 1992-1993 érdekes periódus volt. Sokat változtam, teljesen lenyűgözött az, amit Svédországon kívül tapasztaltam. Miután egy kis és csendes országban nőttem fel, olyan helyekre utazhattam, mint Afrika, Ázsia és Amerika, megtapasztaltam milyen a valódi világ.” – mesélte Ekberg.

Annak ellenére, hogy “The Sign”, “Happy Nation”, “Don’t Turn Around” és “Cruel Summer” című dalaikkal hatalmas sikernek örvendtek a csapat 2007-ig együtt maradt, egészen, amíg Linn ki nem lépett a csapatból. A hármas tovább folytatta a karrierjét, ám 2009-ben Jenny is bejelentette, hogy kiszáll az Ace of Baseből, hogy szólókarrierjére koncentráljon. Idő közben a srácok két új énekesnőt kerestek, Clara Hagmannel és Julia Williamsonnal azonban már nem volt ugyan az a csapat, így 2012-ben feloszlottak.

Egyik percről a másikra tűntek el. Mi lett az Ace of Base tagjaival?

Mit csinálnak most az Ace of Base tagjai?

Jenny Berggren a zeneiparban maradt, 2015-ben új dalt adott ki, míg húga, Linn, teljesen visszavonult a reflektorfényből, nyugodt életet teremtett magának.

Testvérük, Jonas Berggren jelenleg nős, négy gyerek édesapja. Nemrég a Billboard magazinnak azt nyilatkozta, tudja, hogy a csapat soha nem fog már a régi formátumban fellépni, Linn miatt, aki szégyenli zenei karrierjét.

Ulf Ekberg jelenleg egy új üzletbe fogott, jelenleg a svéd vállalkozások technológiai fejlesztéséért felel. Vállalkozása kreatív feladatokkal foglalkozik, maradt a televíziózás, szórakoztatás és zene területén.

Save

Save

MEGOSZTÁS


1 hozzászólás

  1. Sok a homály Linn kilépése körül. A 4. albumon (Da Capo) alig hallani a hangját, de már a 3. album idején is rendszeresen nélküle léptek fel.
    Úgy tudom, Linn nem szégyelli a zenei karrierjét, inkább az áll a háttérben, hogy besokallt a hírnévtől.
    Gyakorlatilag az Ace Of Base végét jelentette az, hogy a háttérbe vonult (majd furcsán kilépett-kirúgták?). Jenny hangja nem volt elég (ha jól tudom, a rajongók többsége szerint is Linn hangja volt jobb). A Flowers/Cruel Summer szerintem még jó album (bár Linn már azon sem vállalt vezető vokált), a Da Capo viszont már harmatgyenge, a hangzása is, és szerintem nagyon érződik rajta, hogy Jenny hangja kevés (mondom ezt úgy, hogy a címadó dal nálam belefér a legjobb 5 Ace Of Base szám listájára).
    Az ötödik album pedig nem is létezik. Rájött Ulf és Joker is, hogy az új lányokkal nem megy a szekér.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here