Ukrajna nem tágít, Oroszország pedig nem indul az idei Eurovíziós Dalfesztiválon!

Ukrajna nem tágít, Oroszország pedig nem indul az idei Eurovíziós Dalfesztiválon!

Julija Szamojlova képviselte volna Oroszországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, azonban Ukrajna megtiltotta a kerekesszékbe kényszerült, mozgássérült versenyzőnek, hogy belépjen az ország területére. Az ukrán hatóságok állítása szerint, Julija illegálisan utazott a Krímbe még 2015-ben, ennek következményeként három évig nem teheti be a lábát az ukrán területre.

Ukrajna nem tágít, Oroszország pedig nem indul az idei Eurovíziós Dalfesztiválon!

A kitiltás természetesen óriási port kavart az oroszok körében, és bár az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége több megoldást is javasolt a feleknek, sem Ukrajna, sem pedig Oroszország nem fogadta el azokat, sőt! Ilyen körülmények között, az orosz állami televízió nem fogja közvetíteni az Eurovíziós Dalfesztivál kijevi döntőjét.

Az Eurovízió körüli orosz-ukrán vita mögött politikai konfliktus áll: a Krím-félsziget területi hovatartozása beárnyékolja a dalversenybe való részvételt is, így nem lehet idén sem teljes a mezőny Európa legnagyobb zenei fesztiválján.

„A saját példámmal szeretnék példát mutatni mindazokat, akiket megfosztottak életük nagy álmától. Ne adják fel a küzdelmet, folytassák a harcot, a pályafutásukat.” – nyilatkozta Julija Szamojlova.

Az énekesnő a Flame Is Burning című dalával nyerte meg az orosz előválogatót. Mivel az ukránok kitiltották őt, az EBU azt ajánlotta, énekeljen Moszkvában, a produkciót pedig Kijevben, a kivetítőkön keresztül lehet majd követni. Ha meg nem, akkor találjanak Julija helyett más előadót. Az orosz állam csatorna azonban mindkét javaslatot visszautasította.

„A Dalfesztivál szabályzata szerint az orosz indulónak is a helyszínen, a színpadon kell énekelnie, élőben. Nem küldünk más énekest sem. Az orosz zsűri Juliját választotta ki, ő az orosz induló, és kész.” – szögezte le az orosz állami televízió zenei producere.

Ennek ellenére, az ukránok keményen dolgoznak a néhány héten belül kezdődő Eurovíziós Dalfesztivál helyszínén, és 10-12 ezres közönségre számítanak, illetve több 10 milliós nézőre a képernyők előtt.

Ha érdekelnek további cikkeink, iratkozz fel hírlevelünkre! Fent vagyunk a Google Plus-on is, csatlakozz hozzánk.Nincs hozzászólás

Írj választ