KezdőlapZeneEurovízióUkrajna nem tágít, Oroszország pedig nem indul az idei Eurovíziós Dalfesztiválon!

Ukrajna nem tágít, Oroszország pedig nem indul az idei Eurovíziós Dalfesztiválon!

-

Julija Szamojlova képviselte volna Oroszországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, azonban Ukrajna megtiltotta a kerekesszékbe kényszerült, mozgássérült versenyzőnek, hogy belépjen az ország területére. Az ukrán hatóságok állítása szerint, Julija illegálisan utazott a Krímbe még 2015-ben, ennek következményeként három évig nem teheti be a lábát az ukrán területre.

Ukrajna nem tágít, Oroszország pedig nem indul az idei Eurovíziós Dalfesztiválon!

Hirdetés

A kitiltás természetesen óriási port kavart az oroszok körében, és bár az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége több megoldást is javasolt a feleknek, sem Ukrajna, sem pedig Oroszország nem fogadta el azokat, sőt! Ilyen körülmények között, az orosz állami televízió nem fogja közvetíteni az Eurovíziós Dalfesztivál kijevi döntőjét.

Az Eurovízió körüli orosz-ukrán vita mögött politikai konfliktus áll: a Krím-félsziget területi hovatartozása beárnyékolja a dalversenybe való részvételt is, így nem lehet idén sem teljes a mezőny Európa legnagyobb zenei fesztiválján.

Hirdetés

„A saját példámmal szeretnék példát mutatni mindazokat, akiket megfosztottak életük nagy álmától. Ne adják fel a küzdelmet, folytassák a harcot, a pályafutásukat.” – nyilatkozta Julija Szamojlova.

Az énekesnő a Flame Is Burning című dalával nyerte meg az orosz előválogatót. Mivel az ukránok kitiltották őt, az EBU azt ajánlotta, énekeljen Moszkvában, a produkciót pedig Kijevben, a kivetítőkön keresztül lehet majd követni. Ha meg nem, akkor találjanak Julija helyett más előadót. Az orosz állam csatorna azonban mindkét javaslatot visszautasította.

„A Dalfesztivál szabályzata szerint az orosz indulónak is a helyszínen, a színpadon kell énekelnie, élőben. Nem küldünk más énekest sem. Az orosz zsűri Juliját választotta ki, ő az orosz induló, és kész.” – szögezte le az orosz állami televízió zenei producere.

Ennek ellenére, az ukránok keményen dolgoznak a néhány héten belül kezdődő Eurovíziós Dalfesztivál helyszínén, és 10-12 ezres közönségre számítanak, illetve több 10 milliós nézőre a képernyők előtt.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek