Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Megérkezett a 2013-as év első interjúja a Doily.hu-ra. A Mangod zenekar dobosával, Viniczai Szabolcsal beszélgettünk.

mangod_2013g_web

1. Nemrég egy négyszámos EP-vel jelentkeztetek, Vivos Voco címmel, ami azt jelenti, hogy Az élőket hívom, s folytatása is várható…

V.Szabi: Igen, a terveink szerint a tavaly novemberben megjelent Ep-t még három anyag követni majd. Nem tervezünk tipikus nagylemezt kiadni inkább a rövidebb anyagokban gondolkodunk. Talán így könnyebben befogadják az emberek, mert azt vettük észre, hogy ebben a rohanó világban már nincs idejük, türelmük a fiataloknak végighallgatni egy 40-50 perces anyagot. Nagyon kevés az olyan ember akinek van ideje nyugodtan belemélyedni egy teljes nagylemezbe, inkább egy-egy dalt pörgetnek azt is telefonon hallgatják vagy kisebb zsebcuccokon.

2. Mesélj kicsit a koncepcióról, s hogy kinek az ötlete volt mindez.

V.Szabi: A koncepcióról annyit kell tudni, hogy az EP-k a címükben és a borítókban kapcsolódnak egymáshoz. Ez a mottó a Vivos Voco (az Élőket hívom), Mortuos Plango (a Holtakat siratom) Fulgura Flango (a Villámokat megtöröm) egy középkori Leoninus vers töredéke amit anno a harangok köpenyére véstek. Az alapötlet a basszusgitárosunk Ales fejéből pattant ki amit mi továbbgondoltunk, mellesleg azóta már egy szép tetoválás formájában az alkarját díszíti.

3. Négy dal került a lemezre, némileg eltérő stílusban az eddigiektől. Az új tagok hozták magukkal a változás szelét?

V.Szabi: Ha egy bandába három új tag kerül akkor az óhatatlanul magával hozza a változást. Azt azért tudni kell, hogy két fő dalszerző is távozott a zenekarból, tehát nem voltunk könnyű helyzetben Petivel ( Kecskés Péter gitáros) amikor úgy döntöttünk, hogy továbbvisszük a zenekart. Mondhatni szerencsésen alakultak a dolgok, mert az új tagok személyében (Szinger Szabolcs-gitár, Hunyadi Zoltán-ének, Virág Zoltán „Ales”-basszus) olyan társakra találtunk akik ismerték, tisztelték a banda előéletét. Ez sok dologban megkönnyítette a közös munkát, gondolok itt az új számok megírására, a zenekaron belüli kommunikációra, illetve az sem mellékes, hogy most mindenki egy irányba húzza a zenekar szekerét ami a folyamatos, gördülékeny munkához elengedhetetlen. Azonban úgy gondoljuk, hogy gyökeresen nem változott a stílusunk ugyanúgy dögös, fogós dallamokkal átitatott rockzenét játszunk.

mangod_2013f_web

4. Milyen a kapcsolat a korábbi tagokkal, mit szólnak a zenekar körüli történésekhez?

V.Szabi: Erről nem nagyon tudok nyilatkozni mert nem kommunikáltunk mostanában, de annak idején az ő tudtukkal vittük tovább a zenekart amire áldásukat adták.

5. Mit gondoltak, mennyire lehet sikeres egy, a tiétekhez hasonló csapat médiajelenléte ma, Magyarországon, ha nem éppen egy rock-metal portálról van szó pl.?

V.Szabi: Bízunk benne, hogy van létjogosultságunk a mai magyar vagy akár külföldi zenei palettán. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél több emberhez eljutassuk a zenénket és ehhez elengedhetetlen a rendszeres médiamegjelenés. Ez nem csak a kifejezetten erre szakosodott portálokra vonatkozik, hanem minden olyan lehetőségre ahol megmutathatjuk magunkat, mert sohasem lehet tudni, ki hol talál rá a zenekarra. Ezért tartjuk fontosnak, hogy minél több minőségi koncertet adjunk országszerte és külföldön egyaránt, emellett az új kiadványokat sem szeretnénk sokáig húzni, ezért is szeretnénk még május végén kihozni a következő EP-t, majd ősszel a harmadikat, melyeket majd klipekkel is szeretnénk megtámogatni.

6. Mit terveztek még 2013-ra?

V.Szabi: A jelenlegi időszakban épp egy akusztikus koncertfelvételre készülünk, ugyanis felkérést kaptunk az Mr2 Petőfi rádió „Akusztik” című műsorától aminek február végén lesz a rögzítése, majd március közepén kerül adásba. Mellette dolgozunk a következő EP-k dalain, szervezzük a koncerteket, videoklipek fogatása vár még ránk, és a nyári fesztiválokon is szeretnénk ott lenni!