KezdőlapZeneAlbumokÚj Republic album február 25-én! - Klasszikusok

Új Republic album február 25-én! – Klasszikusok

-

A Republic rendhagyó koncerttel és különleges zenei élménnyel kedveskedik a rajongóiknak. A zeneirodalom kiválóságainak örök darabjait a saját hangzásviláguk szerint formálták és adták elő a Road 67 Symphonic Orchestra kíséretével, de a Bartók Béla, Niccolo Paganini, Maurice Jarre, Edvard Grieg és Aram Iljics Hacsaturján szerzemények átiratai mellett néhány Republic slágert is áthangszereltek a nagyzenekari megszólaláshoz. A páratlan koncertesemény izgalmas hanganyaga most CD-n kerül forgalomba.

Klasszikusok_borito

Hirdetés

A Republic, a hazai könnyűzenei élet egyik legkiemelkedőbb zenekara, önnön művészetét folyamatosan megújítva missziójának érzi a hazai közvélemény és gondolkodásmód formálását. A zenei nevelés az érzékekre hat, gazdagítja az érzelmeket, formálja az esztétikai fogékonyságot, a személyiséget. Épp ezért fontos és kiemelkedő a Republic munkássága, hiszen az élő zene és a klasszikus dallamok egyedi atmoszférát teremtenek, elmélkedésre hívnak, ösztönöznek.

A Republic eredendően a DAL műfaját képviseli. Ez egy olyan művészeti ág, mely egyszerre rokon a verssel és a zenével, de teljesen önállónak kell tekinteni. Sem a szöveg nem szakadhat el a zenétől, sem a zene nem tévedhet öncélúan bonyolult megoldásokba, alázattal kell együtt dolgoznia a dalszöveggel. A dal műfajában a zene legfőbb értéke maga a melódia, melyet megfelelőképpen, alázatos egyszerűséggel és éppen oda illő megoldásokkal kell a végső kivitelezésnek, azaz a hangszerelésnek kiszolgálnia.

Hirdetés

Ebből a jól megszokott rendből tesz kirándulást ez az új anyag, a dal műfajából kissé kitekintve az önmagában vett zene felé.

„Élveztem ezt a munkát. Kiváló alkalmam volt benne a „precízkedésre” való hajlam kiélésére, azaz az együttes hanganyag bizonyos egységeinek hangjegyről hangjegyre való megírására. Izgalmas tapasztalat, hogy hogyan legyen egyenként megírva több monofónikus vonós hangszer saját szólama, hogy majd együtt adják ki minden pillanatban a megfelelő összharmóniát az elektromos hangszerekkel. Engem ez érdekel leginkább, szeretem felfogni a zenét pillanatról pillanatra változó harmóniák sorozataként.” – meséli Tóth Zoltán.

Az anyagban megtalálhatóak klasszikus zeneszerzők műveinek áthangszerelései, esetenként önálló főegységek hozzáírásával. Hallható rajta Republic instrumentális szerzemény, valamint énekelt Republic dal is, benne szimfonikus zenekari megszólalással.

A felvételek a REPUBLIC KLASSZIKUSOK koncertsorozat hanganyagából való válogatások.

Megjelenés: 2013. február 25.

Tracklist:
1. Bartók Béla üdvözlésére
2. Maurice Jarre emlékére
3. Edward Grieg megidézésére
4. A folyó ölel tovább
5. Hacsaturján harmóniáira
6. Paganini dallamaira
7. Kedves hazám
8. Holdvirág
9. Felhők
10. Kék és narancssárga

Idén a Republic Kecskeméten, Debrecenben és Szombathelyen a helyi szimfonikus zenekarokkal együttműködve mutatja be klasszikus produkcióját.

Hirdetés
Hirdetés

Színes

Hírek