Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Bemutatták azt a húsz vadonatúj magyar dalt, amelyek közül kikerülhet az idei év magyar eurovíziós versenydala.

A Magyar Televízió Zrt. és az MTVA által decemberben meghirdetett pályázatra beérkezett több mint kétszáz dalból egy kilencfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat.  Tíz-tíz szerzeményt január 28-án és február 4-én az m1-en és a Duna World csatornán élőben sugárzott elődöntőkön mutatnak be, a zsűri és a nézők szavazata alapján összesen nyolc juthat tovább a február 11-i nemzeti döntőbe.

170 pályázó 202 dalt küldött a Magyar Televízió Zrt. és az MTVA 2011 decemberében meghirdetett pályázatára, melyet a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulójának kiválasztására írtak ki. A kilencfős, zenészeket, rádiós zenei szerkesztőt és tévés szakembereket is magában foglaló szakmai zsűri 13 órán át hallgatta a dalokat. A húsz legjobb az első és a második elődöntőben, két csoportban küzdhet meg a továbbjutásért, a február 11-i élő nemzeti döntő nyertese képviselheti majd Magyarországot a májusi azerbajdzsáni Eurovíziós Dalfesztiválon. A háromrészes, élőben jelentkező nemzeti válogató műsorsorozat A Dal címmel lesz látható az m1-en és a Duna World csatornán január 28. és február 11. között szombaton 20 órától. A 100 perces élő adásokban a versenyzők produkciói mellett sztárelőadók is fellépnek majd.

A televíziós show zsűrije négyfős lesz: Wolf Kati énekesnő, a tavalyi magyar induló mellett Csiszár Jenő rádiós és tévés műsorvezető, Rákay Philip, az m1 intendánsa és Rakonczai Viktor Artisjus-díjas zeneszerző, zenei producer, korábbi eurovíziós versenyző pontozza és értékeli majd a produkciókat.

A zsűri tetszése azonban nem elég a továbbjutáshoz: az elődöntőkön és a döntőn is nagy súllyal esik a latba a nézők, a közönség szavazata. Az elődöntők során a zsűri értékelése és pontozása alapján három-három versenyző jut tovább a húszból, egy-egy előadót pedig a nézők juttathatnak a döntőbe. A nemzeti döntőn pedig ennél is nagyobb felelőssége lesz a közönségnek, hiszen az elődöntőkből továbbjuttatott összesen nyolc versenyzőből kizárólag a nézői voksok alapján jelölik ki azt a négy dalt, amelyek közül a zsűri és a közönség újabb szavazásának eredményeként végül kiválasztják a nyertest.

Február 11-én estére tehát kiderül, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot és a Magyar Televíziót a 2012. május 22-26. között megrendezendő 57. Eurovíziós Dalfesztiválon az azerbajdzsáni Bakuban.

Az első Eurovíziós Dalfesztivált 1956-ban rendezték 7 ország részvételével a svájci Luganóban, a versenyt a közszolgálati televíziókat tömörítő EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) szervezi.  A győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az Abba, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a The Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és Dana International, nem is beszélve napjaink egyik legelismertebb énekesnőjéről, az egykor svájci színekben induló Celine Dionról. Az elmúlt tizennégy évben több magyar előadóért is izgulhattak a hazai nézők. 1994-ben Bayer Friderika “Kinek mondjam el vétkeimet” című lírai dalával a negyedik helyezést érte el Dublinban. A VIP együttes 1997-ben ugyanúgy a tizenkettedik lett a Miért kell, hogy elmenj című dallal, mint a 2005-ös kijevi döntőn a NOX együttes “Forogj világ”-gal. Rúzsa Magdi 2007-es minden várakozást felülmúló sikere után sajnos a következő két év indulója, Csézy és Ádok Zoli nem jutott be a dalverseny döntőjébe. 2011-ben viszont az országos és nemzetközi népszerűségre is szert tevő Wolf Kati döntős lett, itt végül a 22-ik helyen zárta a versenyt.

A düsseldorfi versenyt Azerbajdzsán nyerte, így Ell&Nikki győzelmének köszönhetően 2012-ben Baku adhat otthont a minden évben több mint százmillió televíziónézőt vonzó Eurovíziós Dalfesztiválnak.