Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az előzsűri kiválasztotta azt a húsz dalt, amely közül a győztes májusban Bakuban Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon képviseli.

“Százhetven pályamű, összesen 202 szerzemény érkezett a december 30-i határidőig a magyar dalversenyre. Az előzsűri előbb ötvenet választott ki közülük, majd húszra szűkült a lista. Az első elődöntő január 28-án, a második február 4-én lesz, a nemzeti döntő február 11-én. Mindhármat élőben, egy showműsor keretében közvetíti az m1” – mondta Rákay Philip, az m1 és az m2 intendánsa a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A versenyben maradt dalok húszas listáját Wolf Kati, az Eurovíziós Dalfesztivál tavalyi magyar indulója ismertette. Több szám előadója korábbi televíziós tehetségkutató versenyekről ismert, a szerzők között Krajczár Péter három dallal is szerepel.

UPDATE: A 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar dalaitt ITT hallgathatod meg!

Az elődöntőbe beválogatott dalok és előadójuk listája (ABC sorrendben)

Előadó Zene/Szöveg: Cím
Anti Fitness Club Molnár Tamás: Lesz, Ami Lesz
Bebe and the Change Vigh Arnold/Zsedényi Dániel: Fans Will Be Friends
Caramel Molnár Ferenc Caramel: Vízió
Compact Disco Pál Gábor, Sándor Attila, Walkó Csaba, Behnam Lotfi: Sound Of Our Hearts
Dancs Annamari Dancs Annamari: Feel
Fábián Juli & Zoohacker Palásti Kovács Zoltán / Fábián Julianna: Like A Child
Gallusz Niki-Vizy Márton Vizy Márton/Vigh Kristóf: Európa, Egy A Szívünk
Gyurcsik Tibor Szabó Zé/Johnny K. Palmer: Back In Place
Heinz Gabi Naughty Monkeys: Learning To Let Go
Kállay-Saunders András Kállay-Saunders András, Szakos Krisztián, Burai Krisztián/Kállay-Saunders András: I Love You
Király Linda & Ben & Viktor Pras Michel, Roy Hamilton, Linda Király: Untried
Kiss Gina Jónás Barnabás/Kiss Gina: Chasing Dreams
Kökény Attila-Bencsik Tamara Krajczár Péter, Pacsai Márk, Tabár István, Kökény Attila: Állítsd Meg Az Időt
Monsoon Vödrös Márton/Johnny K. Palmer: Dance
Pély Barna-Pál Eszter-Pál István “Szalonna” Pély Barna, Pál Eszter, Pál István/Fecske András István, Pély Barna: Open Your Heart
Puskás Péter Molnár Gábor: Csillagok
Sophistic Krajczár Péter/Juhász Orsolya, Rozman Alexandra, Schilling Kolos: Yeah OK!
Tolvai Renáta Krajczár Péter, Pacsai Márk, Tabár István: Élek A Szemeidben
Tóth Gabi Szabó Zé/Molnár Tamás : Nem Kell Végszó
Veres Mónika “Nika” Molnár Imre, Chris Landon/Taryn Murphy: This Love

A Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti az Eurovíziós Dalfesztivált. Az idei düsseldorfi versenyen a magyar induló, Wolf Kati a Szerelem, miért múlsz? (What about my dreams?) című dallal a 22. helyen végzett.

A jövő évi, 57. Eurovíziós Dalfesztivált azért rendezheti Azerbajdzsán és a helyi közszolgálati televízió, mert idén egy azeri duó, Ell és Niki győzött Running Scared című dalával Düsseldorfban.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar zenész először 1994-ben vett részt: Bayer Friderika Dublinban negyedik lett. 1999 és 2004 között nem volt magyar induló, Magyarország 2005-ben a NOX nevezésével “tért vissza” a versenybe. 2006-ban ismét magyar résztvevő nélkül zajlott a megmérettetés, 2007-ben Rúzsa Magdi a 9. helyen végzett, 2008-ban nemzeti döntő keretében Csézy kapott lehetőséget a részvételre, 2009-ben Ádok Zoltán képviselte Magyarországot.
A jövő évi bakui fesztiválon olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. előtt nem publikáltak, és koncerten sem hangzottak el. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a dalok legfeljebb három perc hosszúak lehetnek.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a versenyt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) szervezi, idén 43 ország képviselői vettek részt. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

MTI