Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Doily.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Különleges produkcióra készül hazánk két nemrégiben alakult, a népzenét, a népi kultúrát, új, modern felfogásban feldolgozó formációja, a Holdviola zenekar és a Presidance Company táncegyüttes.

A produkció érdekessége, a tánc és a zene különleges összefonódása, melyben zenei részről a Holdviola együttes játékát a Presidance Company csodálatos táncművészei egészítik ki mozgással. A Presidance művészeti koncepciójának megalkotója Vári Bertalan nemcsak saját, eddigi tapasztalatait foglalja össze az előadásban, hanem Magyarországon eddig ismeretlen, a külföldi sztárfellépők – Cirque du Soleil, Michael Flatley – viszonylatában is egyedülálló produkciót és látványvilágot hozott létre.

A Presidance Company és a Holdviola együttes egymásra találása nem a véletlen műve, hiszen két olyan nagyszerű csapatról van szó, akik hasonló étékeket követnek és képviselnek napjaink kulturális életében: mindketten ötvözik a modern kultúrát a régi magyar zenei és tánc hagyományokkal. Ennek eredményeként született meg az a produkció, amely a maga nemében egyedülálló, értékteremtő mégis hagyományápoló vállalkozás: ez a HUNGARYTHM, ahol „a tánc és a zene életre kelt…”

A Presidance Company 2008-ban alakult. Az ország minden tájáról érkező jelentkezők közül válogatták ki a társulatot alkotó 12 táncost. Legtöbbjük a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult, és fiatal koruk ellenére jelentős szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Július 10-én, a Margitsziget szabadtéri színpadán a táncosokat a Holdviola mellett, a Kerekes Band és a Csík Zenekar zenéjét játszó Presidance Sound System kíséri. Különleges érdekessége még az előadásnak, hogy fellép egy Cirque du Soleil-t megjárt artista is, cirkuszi elemeket csempészve a darabba.

A Holdviola zenekar 2006 tavaszán alakult Miskolcon. Sokan nem tudják, hogy a nevét egy Bükk hegységben honos virág után kapta. Barta Zsófi, Farkas Péter és Gál Lajos élete egy ponton szerencsésen összefonódott: zenekart alapítottak és megszületett az elmúlt pár év egyik legsikeresebb elektro-folk csapata. Dalaik különleges hiánypótlói napjaink elsivárosodó (nem csak) zenei világának, megnyugtató megoldást adva azoknak a gyökereit kereső fiataloknak és öregeknek, akik nélkülük talán hírből sem ismerhetnék a magyar népdalok világát. A zenekar állandó kísérője a Szinvavölgyi Néptáncműhely, akik Maródi Attila gyönyörű koreográfiáival egészítik ki a Holdviola előadását. A Hungarythm egyben a zenekar Madárka c. immár aranylemezzé érett albumának lemezbemutató koncertje.

„A népdal nem más, mint az egyszerű ember, őszinte gondolata, ami végtelen bölcsességet rejt magában. Óceán mélyébe látó tükör, amiben mindenki felismerheti élete egy-egy pillanatát. Milliók éneklik és mégis csak neked szól..” Farkas Péter, Holdviola

„Más ritmust ver a szívünk, más ritmusra jár a lábunk! Ez a Hungarythm.” Vári Bertalan, Presidance Company